TENNIS  NETNIS

Reshaping Tennis Rules

2018-01



Rewriting the dynamics of tennis by resetting the audience’s position and role.



Collaboration with Kodai Shimizu and Felicity Morris






Bunker 5001/17

Fictional, Experiential Architecture

2015-01



A museum complex for the hidden nuclear bunker of the former GDR government.

Collaboration with Max Haller



History


The bunker 17/5001 was a secret nuclear fall out shelter of the GDR government. Since the 1980s the camouflaged bunker would have housed a autarchic emergency government. At that time the bunker was the most advanced nuclear shelter of the countries of the former Warschauer Pact. The damped structure would have withstand the explosion of a nuclear bomb in the closer surroundings.


Background

The association "Berliner Bunkernetzwerke" (BBN) is planning to open the bunker for the public and cooperated with students of the Institute of Media and Design of the Technical University Braunschweig to design a new museum complex.



Concept

During our research about the building the system of distincitve operating mode of the building seemed a interesting starting point. The new museum complex visualizes the most extreme mode which would have been used en the case of a nuclear fall out. During this mode the building would run hermetically sealed autarchic for 36 hours to protect the innermost circle of government representatives.
After all the human being due to its biological limits is the weakest link in the highly thought through protection of the bunker. To visualize the contrast of oxygen demand and the technical endurance of the structure we decided to build air spheres on top of the four air shafts of the original bunker - each representing the volume needed by the four different groups of people staying inside during the 36 hours of complete isolation. The soft and light shapes of the air spheres contrast the rectangular massive shape of the original bunker. Their shapes and positions reminiscent the shafts´ functions.



Difficulty

Ceci n'est Pas une Bunker.
or „Ceci n‘est pas une pipe“, Magritte, 1929. This statement represents the problem of the design process. In 1993 the bunker was permanently sealed due to vandalism. Later, it was shortly reopened to the public and guided tours were offered to the many visitors. Furthermore, one member of the Berliner Bunkernetzwerk was granted access to document the interior with thousand of photographies for an online virtual tour. Again, it is permanently sealed and buried under a couple of meters of soil since the end of 2008. The virtual tour was the only basis to get an understanding of the building we were supposed to design a museum for.
_








Mark



Portal Alameda

Vertical Densification, Architecture

2015-02



Status Quo The skyscraper Portal Alameda is located at the intersection of the three mainroads Ruta 68,connecting Santiago de Chile and the Pacific, Via Maipú, which accesses the biggest working class neighborhood of Santiago, and Alameda, the main axis of the city. Smaller byroads are inconveniently connected to the mainroad.

The building should link the two already existing green areas of the idle park Pajaritos and abandoned, ramshackeled area besides the Rua 68 to revitalise the location.At the moment, chaos dominates the site especially during rushhour as the shunting of long distance and municipal buses at the transport pole Pajaritos (subway, taxi, buses, airportshuttle) add to the genereal individual transport. Pajaritos is a cold and unwelcoming transit site which does not invite to stay altough exactly there are distinctive people encountering eacht other. Fast food restaurants provide the traffic participants.












Distribution of Infrastructure


After taking a look at the overall structure of Santiago it became apparent that essential components of public infrastructure are distributed unequally along the East-West-Axis of Alameda favouring the wealthy East. There are a lot of hospitals, universities and green spaces located in the East leaving the Western part in an unbalanced position. Portal Alameda could partly balance out the inequality.





Idea

Portal Alameda contains three programs in the vertical direction − the upper hotel, the middle office and the lower recreational volume. Each one points at a different direction of one of the traffic axis. Intersections create vertical atriums and views onto central elements of the environment and city each functioning as meeting point for the adjoining programs. The former bus and subway waystation is integrated in a newly build horizontal two storey volumewhich affects the traffic connection of the skyscraper in a very positive way.